X. Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében

X. Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében c. nemzetközi konferencia a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karán, Sopronban

 

2014. március 7–9.

Az Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében című nemzetközi konferencia – Molnár V. Attila debreceni botanikus kezdeményezésére – 1997-ben indult el. A rendszeresen megrendezésre kerülő konferencia célja az, hogy a Kárpát-medence flóráját és vegetációját kutató botanikusok új eredményeiket bemutathassák.

Az idei 10. összejövetel Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Növénytani és Természetvédelmi Intézete szervezésében kerül megrendezésre március 7–9. között. A rendezvényeknek a soproni Erzsébet-kertben található egyetemi épület ad otthont.

A konferencia fővédnöke dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, védnökei Prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora, Prof. dr. Lakatos Ferenc, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának dékánja, Prof. dr. Borhidi Attila akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia Diverzitásbiológiai Bizottságának elnöke, dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Reischl Gábor, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

A regisztrált mintegy 200 résztvevő 60 előadást és 80 poszter prezentációt mutat be, mindezeket hét szekcióba sorolva hallgathatják és tekinthetik meg az érdeklődők.

A konferencia keretében két vitafórum is megrendezésre kerül. Az egyiken – Borhidi Attila akadémikus javaslatára – a fehér akáccal, mint inváziós fafajjal kapcsolatos, napjainkban kirobbant társadalmi vita keretében szakmai alapon szeretnénk véleményt formálni. A másik vitafórumon a most készülő Nemzeti Atlaszunk botanikai és természetvédelmi fejezetéhez illeszthető térképek kiválasztása lesz a fő téma.

A konferencia hagyományaihoz tartozik, hogy – Tóth Albert botanikus kezdeményezésére – az elmúlt időszakban kiemelkedő eredményt elért botanikusokat Boros Ádám-díjjal tüntetik ki. Az idén három fiatal botanikus részesül e jeles díjban, melyet a konferencia nyitórendezvényén adnak át.

Linkek:

Kapcsolódó hírek: