Szellemi kulturális örökség részévé választották a "Selmeci dikákhagyományokat"

A szlovákiai Selmecbányán gyűltek össze az idén szellemi kulturális örökség részévé választott bányászati munkakultúra hagyományőrzői. A szombati rendezvényen részt vett Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

Az Országos Bányászati és Kohászati Egyesület, a Szent Borbála Akadémiai Kör Egyesület és a Mecseki Uránbányászok Egyesülete részvételével zajlott a szlovákiai Selmecbányán a hagyományos Szalamandra Fesztivál.

Fotó: EMMI

A rendezvény résztvevőit köszöntő Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár emlékeztetett arra: az Európában elsőként létrejött bányászati felsőfokú akadémiai képzés 18. századi hagyományait, a "Selmeci dikákhagyományokat" az idei évben veszik fel az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségek magyar listájára.

Selmecbányán ebből az alkalomból 78 év kihagyás után magyar nyelven tartott ökumenikus istentiszteletet Dr. Hafenscher Károly evangélikus zsinati elnök, lelkész és Elek László révkomáromi katolikus plébános. Az ünnepségen megemlékezésében Benke Tamás bányamérnök méltatta az elődök hagyományteremtését.

(Kultúráért Felelős Államtitkárság)


Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága javaslata alapján a SELMECI DIÁKHAGYOMÁNYOK - a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémia diákhagyományainak továbbélése a jogutód intézményekben (Miskolci Egyetem, Nyugat-magyarországi Egyetem) 2014. évben a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére felvétetett.