ŐRTÜZEK - Megemlékezés

A Nyugat-magyarországi Egyetem soproni kampuszának botanikus kertjében szeptember 7-én nagyszabású megemlékezéssel egybekötött kiállítást szervezett a Selmeci Társaság és a három kar Valéta Bizottsága. Az ünnepi megemlékezés és a kiállítás Selmeci Diákhagyományok Éve 2015-2016 programsorozat keretében valósult meg.
Az ünnepi esemény a felújított  „Őrtüzek!” emlékmű átadásával vette kezdetét. Az obeliszk – melyet 1932. május 5-én ünnepélyesen az Ifjúsági Kör adott át – örök emléket állít az Ágfalva alatt elesett Főiskolás felkelőknek. Örök szimbóluma ez a bányász, erdész bajtársi barátságnak. Az ünnepi gondolatok megható sorai hangsúlyozták a megemlékezések fontosságát, egyetemünk viharvert történelmének tiszteletét. Dr. Lakatos Ferenc az Erdőmérnöki Kar dékánja és Bertha Tibor ezredes pápai káplán beszédében külön kihangsúlyozza a diákság kezdeményezésének jelentőségét, szerepvállalását, munkáját a felújítás és a megemlékezés megszervezése kapcsán. Közel kétszázan emlékeztünk a tragikus éjszakai harc fiataljaira, akik vérükkel pecsételték meg elkötelezettségüket a magyar hazáért a Végeken.
Az ünnepélyes főhajtás zárásaként az obeliszk talpazatán elhelyezték a résztvevők az emlékezés virágait.
A program a GYIK Rendezvényházban folytatódott „A Végek Őrtüzei” c. kiállítás megnyitójával. Kiállításunkat Ifj. Sarkady Sándor NymE Központi Könyvtár és Levéltár főigazgató és Dr. Ravasz István alezredes, hadtörténész nyitotta meg. A kiállítás az 1914-től 1921-ig terjedő időszakot mutatja be a főiskolai szerepvállalás tükrében. Megtekinthetők eddig nem látott fotók, személyes tárgyak Machatsek Gyula hősi halott erdőmérnök hallgató hagyatékából és a lajtabánsági felkelő élet pillanatképei közül, valamint Krúg Lajos levelezéséből. A második világégés infernójában és az azt követő nyugat-magyarországi felkelés időszakában elesett több mint 80 hősi halott hallgató emlékének ajánljuk kiállításunkat.
Mi a szervezők, nagy örömmel dolgoztunk a program megvalósításán, hiszen felelősségünk, hogy ne vesszen a feledés homályába a letűnt idők diákjainak emléke, hogy minden év szeptember havának Kisasszony napján újra meséljenek az Őrtüzek lángjai elhunyt Firmáinkról: Machatsek Gyuláról, Szechányi Elemérről, Domsitz Ferencről.
Legyenek Ők erkölcsi példák, világító Őrtüzek mindannyiunk számára!

A szervezők nevében erdész üdvözlettel:

Bende Attila a. Professzor erdész valétaelnök
 és
Domokos Gábor a. Naffejű OEE hallgatói csoportjának elnöke