Emlékérem alapítása

Sopronból 1957-ben 141 erdőmérnök hallgató és 14 oktató érkezett Kanadába, ahol a Brit Kolumbiai Egyetem befogadta őket. Most az egykori soproni öregdiákok kitüntetést alapítottak.

– A soproni csoport nem esett bele a magyar átokba, mi nem lettünk oldott kéve, hűségesek maradtunk az alma materhez és Magyarországhoz – mondotta Grátzer Miklós, aki annak idején negyedéves hallgató volt, majd később a New Yorki Egyetem professzora lett, ma pedig a vancouveri Sopron Alumni (öregdiákok) elnöke.

– A fiataloknak szántuk ezt az érmet azzal, hogy minden évben a végzős évfolyam szavazza meg, hogy közülük ki képviseli legjobban azt az évszázados selmeci szellemiséget, mely bennünket országhatárokon keresztül is összeköt. A Sopron Alumni elnöksége úgy döntött, hogy az első két tiszteletpéldányt dr. Winkler András és dr. Faragó Sándor kapja, mivel rendkívül sokat tettek azért, hogy a külhonba szakadt egykori diákok megerősítsék kapcsolatukat az anyaegyetemükkel – fogalmazott az ünnepélyes átadáson Grátzer Miklós.

 

(Pluzsik Tamás - Soproni Téma - 2015.09.23. )


Alapító okirat