Visszatolás 2017

2014-ben néhány soproni diák arra vállalkozott, hogy egy faragott rönköt tol el egy kézikocsin egészen Székesfehérvárig, ezzel szimbolizálva, hogy bár kiváltak az akkori Nyugat-magyarországi Egyetemből, de a barátság és a Selmeci szellem mindig összeköt minket. Az ottani hallgatók már a rönk érkezésekor ígéretet tettek, hogy a rönktoló kocsit visszajuttatják, de nem üresen. Ennek jött most el az ideje, a Visszatolás 2017 rendezvény keretein belül a nadapi ősjegy másolata érkezik hozzánk. A nem kis feladatra vállalkozó hallgatók április 23-án indultak el Székesfehérvárról[ az indulásról tudósít a feol.hu ⇒ ], és 29-én érkeztek meg szeretett városunkba.

Közben Sopronban is folytak az előkészületek. Az obeliszk leendő helyén előkészítették az alapot, és április 30-án délelőtt megtörtént a másolat ünnepélyes felavatása.

 

Avató beszéd

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Megjelentek!

Azért jöttünk ma össze, hogy felavassuk, a Fehérvárról érkezett Nadapi magassági ősjegy obeliszkjének mészkőmásolatát…
Engedjék meg, hogy megosszam Önökkel, e dolog kapcsán felmerült gondolataimat…
Mivel nem biztos, hogy mindenki ismeri a mai nap előzményeit, talán menjünk vissza néhány évet. Pontosan 2014. szeptemberig, amikor is innen a soproni CAMPUS-ról, egy szépen megfaragott rönköt toltak el a hallgatók Székesfehérvárra.
Miért is tolták akkor azt a rönköt?
Ennek legfőbb oka a „Selmeci diákhagyományok” Alma Materünk.., Nem!  Alma Matereink diákéletére máig meghatározó volta.
Az alapot miskolci diákok 1989-ben egy csillével — aki ma a büszke Ede névre hallgat — rakták le, amikor is az összetartás nevében Miskolcról Sopronba tolták. Ennek viszonzása volt 2002-ben a soproni hallgatóink által Miskolcra tolt rönk. Ezután 2006 augusztusában az első Akadémisták Selmecen rendezvényre már egyszerre érkezett a Miskolcról tolt csille és a Sopronból indított rönk, az ősi városba. Úgy gondolom, ez már hagyomány.
Amikor 2014-ben kivált a Nyugat-magyarországi Egyetem kötelékéből a fehérvári GEO Kar, hogy az Óbudai Egyetemhez csatlakozzon, hallgatóink úgy érezték, meg kell mutatniuk, hogy a barátság, az összetartás mindentől függetlenül igenis töretlenül tovább él. Ezért összefogtak erdészek és fások, kifaragtak egy szép rönköt, aztán kocsira tették és az időközben Miskolcról kifejezetten ezért Sopronba érkezett bányász és gépész hallgatókkal összefogva a barátság nevében eltolták azt Székesfehérvárra.
A Fehérvári Burschok Baráti Társasága ennek viszonzásául idította el a Visszatolás 2017 projektet, Bizonyságul, hogy a barátság nem egyoldalú, annak ereje nem gyengült részükről sem. Hiába lett az általunk ismert GEO Karból Alba Regia Műszaki Kar, csak a neve változott, a hagyományok maradtak, köszönik szépen jól vannak, és élnek tovább. Mert hagyományaink nem ápolásra szorulnak, azokat élni kell! A mai, egyre inkább elembertelenedő világban nagyon fontosak az ilyen és ehhez hasonló gesztusok!
Éppen ezért Kedves Fehérvári Barátaink! A Soproni Campus nevében szeretném megköszönni Nektek fáradozásotokat, hogy elhoztátok nekünk a BARÁTSÁG JELKÉPÉT!

Jó szerencsét! Köszönöm, hogy meghallgattak!