31. Erdész Sokoldalúsági Verseny

Az idei évben március 26 - április 1. között került megrendezésre a 31. Forestry Versatility (erdész sokoldalúsági verseny), melynek hagyományosan a Brno-i Mendel Egyetem ad otthont. Idén a versenyre 12 ország 13 csapata nevezett be, összesen 52 aktív erdőmérnök hallgató mérte össze tudását, tapasztalatát. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki karának csapatát a tavalyival megegyezően, a következő hallgatók alkották: Török Tímea, Deák István, Hosszú Csaba és Tima Gábor.
Ahhoz, hogy az idei évi versenyre is kijuthassunk, illetve kellőképpen felkészültek legyünk, elengedhetetlen volt nagylelkű szponzoraink támogatása! Ezúton is szeretnénk nekik köszönetet mondani! Nevezetesen: Bakonyerdő Zrt., Erdőmester Szövetkezet, ForestPress, Gyulaj Zrt., Ipolyerdő Zrt., KNT Fakitermelő Kft., Maderspach Kommandó, Mecsekerdő Zrt., Mocz és Társa Kft., Nefag Zrt., Nimród vadászújság, Pilisi Parkerdő Zrt., Roth Gyula SzKI, Sefag Zrt., Stihl Kft., Szombathelyi Erdészeti Zrt., Magyar Vadászlap, Zalaerdő Zrt.
A tavalyi évi sikereink miatt idén nagyobb nyomással vágtunk neki a versenynek, hiszen mi más is lehetett volna a célunk, mint a címvédés! És hogy pontosan hogyan is néz ki egy ilyen, több napos verseny? Elsősorban gyakorlat orientált versenyszámokból állt a rendezvény, de sok elméleti tudásra is szükségünk volt, hiszen például a felismerési anyagokat tudományos névvel kellett megnevezni.
Első nap a favágással kapcsolatos versenyszámok kerültek megtartásra, melyek a következők voltak: lánckímélő vágás – vízszintes helyzetben lévő rönkből 1-1 korong vágása, lehetőleg minél kevesebbet belevágva a rönk alatt elhelyezett pallóba; vízszintes korong vágása - függőleges helyzetű rönkből minél párhuzamosabb korong vágása; gallyazás - 15 gally leütése; motorfűrész szerelés - vezetőlemez fordítás. Idén egy „új” versenyszámot is teljesítenie kellett 2 embernek, a Stihl Timbersportban használatos kézi fűrészekkel kellett vágni 1-1 korongot, a másik két embernek pedig keresztvágó fűrészelés volt a feladata. Természetesen minden versenyszámnál időmérésnek is nagy hangsúlya volt. Egész jó eredményekkel sikerült zárni ezeket a számokat, hiszen hármat csapat szinten meg is nyertünk (gallyazás, kézi fűrészelések, szerelés).
Ezeken kívül még ezen a napon tartották a Harvester szimulátoros versenyszámot, mely feladat végrehajtására 1 embert sorsoltak a csapatokból. Itt 5 perc gyakorlási idő után 5 perc volt minél több fa kitermelésére, illetve pont elérésére, mert a rendszer elég komoly büntetőpontokat adott, ha fát, vágószerkezetet, és egyéb részeket rongált a kezelő. Sajnos ez volt az egyetlen versenyszám, melyre nem tudtunk gyakorolni, ennek ellenére sikerült szépen helyt állni.
Második nap lövészet következett. Sörétes puskával összesen 10 skeet, és 10 trap korongra kellett mindenkinek lőnie, mindegyik korongra egy lehetőségünk volt. 0.22-s kaliberű puskával pedig két próbalövés után öt értékelt lövést kellett lőlapra tenni, szabad kézből, nyílt irányzékkal, kb. 35 m- re. Szerencsére sikerült a tavalyi jó eredményeinken javítani, így csapatversenyben mindhárom versenyszámot megnyertük.
Harmadik nap következett az egyik legjobban megterhelő versenyszám, a tájfutás, illetve az erdőbecsléssel kapcsolatos versenyek. Tájfutásnál egy térképet kaptunk, melyen 6 pont volt jelölve, és egy iránytű segítségével kellett azokat megtalálnunk. Mindezt természetesen időre, a pontokon pedig felismerési feladatok vártak minket, összesen 60 különböző felismerési anyagot kellett meghatároznunk, melyek lágyszárúakból, lombos hajtásokból, kőzetekből, rovar és rágásképből, lábnyomokból, koponyák és korbecslésből, fakockákból, védett madarakból álltak. A megközelítőleg 5,5 km-s távot, mely nagyon változatos domborzati viszonyokat rejtett magában, 2 óra 25 perc alatt sikerült megtennünk. Az időket és a felismerési pontokat is figyelembe véve a középmezőnyben zártuk ezt a versenyszámot. Kis pihenő után fatérfogat becslés következett, mely feladatban 25*25 méteres mintaterületet kellett felvennünk, és a hektáronkénti fatérfogatot kellett meghatároznunk. Ebben a versenyszámban sajnos nem sikerült kiemelkedően teljesítenünk, viszont az egyéni fabecslés feladatnál igen, ott csapat szinten elsők lettünk, illetve Török Tímea 2. helyen végzett. Egyéni fabecslésnél mindenki kapott egy becsülendő fát, melyet kb. 20 méteres távolságból, mérőműszerek nélkül kellett megbecsülni, hogy milyen fafaj, milyen magas, mekkora az átmérője, és mekkora a fatérfogata. Az egyik fa egy duglászfenyő volt, melynek az adatai a következők voltak: 72 cm átmérő, 38 méteres magasság, sajnos ritkán láthatunk ilyen hatalmas fákat.
Miután az összes versenyszámot letudtuk, kis pihenés és készülődés következett, mert ez a verseny azon felül, hogy ügyességünket, tudásunkat összemérhetjük más országok hallgatóival, a különböző nemzetek megismeréséről, hagyományaink bemutatásáról, jó kapcsolatok ápolásáról is szól. Ezért a nap végén „Nemzetközi est”-t tartottunk, melyen mindegyik ország képviselői egy kis bepillantást adtak tradíciójukból, nemzetükre jellemző, illetve jellegzetes ételeiket, italaikat bemutathatták.
A záró napon bepillantást nyerhettünk a Mendel Egyetem erdészeti kampuszának életébe, a képzési módokba, valamint a Brno-i erdőgazdálkodásba és erdészeti képzésébe. Ezt követte a várva várt ünnepélyes eredményhirdetés, amelyen végre megtudhattuk, hogy sikerült-e elérni célunkat. A csapatversenyben szorosan, mindössze 1 ponttal megelőzve a Lengyel versenyzőket sikerült a tavalyi címünket megvédeni! Harmadik helyen pedig Szlovákia csapata végzett.
Részünkről egyéniben a következő eredmények születtek: Török Tímea 5., Hosszú Csaba 3., Deák István 2., Tima Gábor 1. helyezést ért el, így szerencsére nem csak a csapat címet, hanem az egyéni első helyet is sikerült megvédeni, mind a fiúk, mind a lányok versenyében.
Összességében a nemzetközi kapcsolatok ápolása, és a versenyeredmények miatt is elmondhatjuk, hogy egy nagyon eredményes, és sok tapasztalatot rejtő, szép hetet tudhatunk magunk mögött.

Török Tímea, Tima Gábor
csapattagok